LandmarkConcept: De plantstijl en plantgegevens linken

Je kan specifieke parameters uit de plantstijl linken aan botanische gegevens. De botanische gegevens kunnen afkomstig zijn uit een van deze twee bronnen:

Plantcatalogi (aangeraden bron): makkelijk te bewerken bestanden met plantgegevens, ingedeeld volgens categorie

Plantgegevensdatabase: een op zichzelf staande applicatie (gebaseerd op FileMaker) voor het beheer van plantgegevens in een database

Kies of je de plantcatalogus of de plantdatabase wilt gebruiken als bron van de plantgegevens (zie De bron van plantgegevens selecteren).

Indien gewenst kan je de plantgegevens in de plantcatalogus of database bijwerken op basis van de plantstijl. Opdat deze informatie kan worden uitgewisseld, moet je de plantstijlen linken aan de bijbehorende planten uit de catalogus of database. Deze link wordt gelegd op basis van de wetenschappelijke (botanische) naam van de plant.

De volgende instellingen stellen je in staat om de gegevensuitwisseling tussen de plantstijl en de catalogus of database in of uit te schakelen.

De parameters van de plantstijl kan je bijwerken op basis van de plantcatalogus of de plantdatabase door te klikken op de knop Plantcatalogus in het dialoogvenster ‘Plantstijl’; zie Instellingen plant: Catgorieën Plantensoort en Plantgegevens of Instellingen plant: Categorie Meer Plantgegevens. Afhankelijk van de geselecteerde bron voor plantgegevens, selecteer je een plant uit een plantcatalogus of uit de database.

Als de optie Plantcatalogus bijwerken op basis van plantstijlen of Plantdatabase bijwerken op basis van plantstijlen is aangevinkt in het dialoogvenster ‘Selecteer bron plantgegevens’, worden de plantgegevens voor overeenkomstige planten uit de gelinkte catalogus of database automatisch bijgewerkt met de aanpassingen gemaakt in de plantstijlen.

Alleen de plantcatalogus/plantdatabase waar de plant oorspronkelijk vandaan komt, wordt bijgewerkt. Andere catalogi/databases die dezelfde plant en plantgegevens bevatten, worden niet bijgewerkt.

Als deze opties zijn uitgevinkt, dan wordt de catalogus of database niet automatisch bijgewerkt wanneer je de plantstijl wijzigt.

Wanneer Plantcatalogus bijwerken op basis van plantstijlen of Plantdatabase bijwerken op basis van plantstijlen is uitgevinkt, kan je de plantcatalogus of plantdatabase wel nog steeds manueel bijwerken op basis van de plantstijl door middel van het commando Landschap > Plantgegevens bijwerken. Het commando zorgt ervoor dat alle plantrecords uit de catalogus of database aangevuld worden op basis van de overeenkomstige plantstijlen van het actieve bestand (zie Vectorworks plantgegevens bijwerken). Online plantcatalogi kunnen niet worden bijgewerkt.

Wil je alle plantstijlen in één keer bijwerken op basis van de huidige plantgegevens uit de plantcatalogus of plantdatabase, gebruik dan het commando Vectorworks plantstijlen bijwerken (zie Plantstijlen bijwerken op basis van plantgegevens).

Als je plantgegevens gebruikt uit een Vectorworks versie ouder dan 2018 kan de synchronisatie van afbeeldingen tussen de plantstijl en de plantgegevens niet doorgaaan, zelfs niet bij gebruik van de Migratie-assistent tijdens de versie-update. Dit komt doordat de oudere plantgegevens de nieuwe functionaliteit niet ondersteunen. Om dit probleem op te lossen, kan je de records van de plantgegevens exporteren met het databasecommando Bestand > Records exporteren. Exporteer de records vervolgens terug in de plantgegevens met het databasecommando Bestand > Records importeren.

De bron van plantgegevens selecteren

Plantcatalogi gebruiken

Vectorworks plantgegevens

Plantstijlen creëren